Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 20-11-2018, 18:57

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: 25-01-2009, 13:35 
Offline

Rejestracja: 09-11-2007, 16:36
Posty: 7
Lokalizacja: Malbork
Witam

Mam Lianę z 2001 (licznik cyfrowy i "kosmiczna" deska rozdzielcza), hatch, silniczek 1,6 , ostatnio mam problem z licznikiem. A mianowicie gdy jest mokro np. podczas deszczu lub po deszczu, licznik nie zawsze działa, np przy spokojnej jeździe skacze od 20km/h do przeszło 130km/h lub wogóle nie pokazuje prędkości. Do tej pory to zawsze jakoś samo przeszło po dłuższej jeździe, ale teraz mam tak już od kilku dni. Myślę że to przez jakiś czujnik który moknie i pogarsza się przewodzenie prądu na stykach. Moje pytanie do was jest następujące: czy ktoś spotkał sie z takim problemem? czy wiecie może gdzie się znajduje jakiś czujnik odpowiedzialny za to?


Na górę
 Tytuł:
Post: 02-02-2009, 07:56 
Offline

Rejestracja: 22-10-2006, 10:19
Posty: 725
Poświęciłem chwilkę na przejrzenie neta i chyba nie jest to problem typowy, bo nic na ten temat nie znalazłem :roll:

Z mojego doświadczenia mogę jedynie pogdybać - takie zachowanie wskaźników najczęściej wskazuje na problem braku skuteczności styku po stronie masy... jeśli pozostałe wskaźniki w obrębie wyświetlacza wskazują poprawnie, to z dużym prawdopodobieństwem można wskazać na któreś ze złącz w komorze silnika, tyle że ona nie zamaka.

Ja zacząłbym od kupna jakiegoś preparatu typu "Kontakt" i systematycznego oczyszczania kostek i konektorów... jednak ponieważ można sobie w ten sposób niechcący narobić kłopotów /na ten przykład rozkodować radyjko/, lepiej dać zarobić elektrykowi samochodowemu, który będzie wiedział, czego rozpinać bezkarnie nie można :idea:

Samodzielne naprawy instalacji elektrycznych bywają czasem kosztowne... Obrazek


Na górę
 Tytuł:
Post: 02-02-2009, 21:13 
Offline

Rejestracja: 09-11-2007, 16:36
Posty: 7
Lokalizacja: Malbork
no to będę miał zajęcie na najbliższy dzień :D

a co do mojego licznika to widać na szybce pęknięcie... jakby ślad po tym że był rozbierany, do tego w książce serwisowej w pewnym miejscu jest wpis z przebiegiem i napisane coś po niemiecku... domyślam się że licznik był już kiedyś wymieniany... bo aktualny przebieg jest o wiele niższy od tego zapisanego w książce i jest wpisywany jako stan kiedy licznik był wymieniony + stan z przeglądu.

hmm czyżby jakiś felerny model? :roll:


Na górę
 Tytuł:
Post: 23-03-2014, 18:33 
Offline

Rejestracja: 19-12-2013, 15:47
Posty: 5
Mam pytanie co było przyczyną tego błędnego wskazania licznika? Szwagier ma Liane 1,6 4wd i tak mu wskazywał aż całkowicie przestał i zaświeca się kontrolka check engine. Proszę o kontakt na maila mztom@vp.pl


Na górę
 Tytuł:
Post: 03-04-2014, 09:06 
Offline

Rejestracja: 19-12-2013, 15:47
Posty: 5
Witam. Przyczyną takiego skakania prędkościomierza lub nie wskazywania jest padnięty czujnik prędkości (impulsator) znajduje się on w skrzyni biegów w przedniej górnej jej części. Część ta jest bardzo ciężko dostępna w serwisie na zamówienie i za 615 zł udało mi się kupić używaną. Pozdrawiam


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl