Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 12-10-2024, 17:22

Strefa czasowa UTC+01:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość

Suzuki: Ignis
Hejka wszystkim, jestem swierzym posiadaczem ignis 1.3ddis.
Problem- w dniu zakupu po odłączeniu ładowarki samochodowej zgasło radio i wyświetlacz na konsoli środkowej. Wyczytałem ze to bezpiecznik acc. Pojechałem do sklepu, wymieniłem jeszcze na parkingu ten bezpiecznik.
Radio i wyświetlacz dalej nie działa,
Światła w kabinie nie da się zgasić i przestał działać centralny zamek :(

Co sprawdzić co wymienic ?

Awatar użytkownika

Suzuki: Swift
Który bezpiecznik wymieniłeś? ACC to winowajca takiego zamieszania (+zapalniczka) w Swiftach, tutaj z tego co kojarzę radio i wyświetlacz multifunkcyjny są na bezpieczniku nr 18 - RADIO DOME. Na tym samym bezpieczniku jest światełko w kabinie, więc to by się zgadzało.

Suzuki: Ignis I
Cześć, czy udało się rozwiązać problem?

W samochodzie znajomego jest taki sam problem, po podłączeniu ładowarki samochodowej zgasł ekran LCD oraz radio. Światło wewnątrz działa OK. Bezpieczniki również OK.

Suzuki: 34
Cześć! Wygląda na to, że w Twoim Ignisie 1.3 DDIS występują problemy elektryczne, które mogą być ze sobą powiązane. Na początek sprawdź wszystkie bezpieczniki, nie tylko ten od ACC. Czasami inne bezpieczniki odpowiedzialne za działanie radia, wyświetlacza czy centralnego zamka mogą być uszkodzone. Upewnij się, że są w dobrym stanie i wymień te, które są przepalone.

Kolejnym krokiem jest sprawdzenie kabli i złączy w okolicy konsoli środkowej. Przy odłączaniu ładowarki mogło coś się poluzować lub uszkodzić. Upewnij się, że wszystkie złącza są dobrze podłączone. Dodatkowo warto zbadać stan akumulatora — jeśli jest słaby lub ma problemy z ładowaniem, może to powodować różne problemy z elektryką w samochodzie. Sprawdź, czy klemy są dobrze dokręcone i nie ma na nich korozji.

Jeśli powyższe kroki nie przyniosą rezultatów, możliwe, że problem leży w uszkodzonym przełączniku lub module odpowiedzialnym za centralny zamek i inne funkcje elektryczne. W takim przypadku warto udać się do mechanika lub elektryka samochodowego, aby przeprowadzić dokładniejszą diagnostykę. Mam nadzieję, że uda Ci się szybko rozwiązać problem!

Suzuki: Ignis I
Dzięki za odpowiedź. Okazało się, że winny był bezpiecznik 25A, czyli tak jak wspomniałeś - nie stricte ten odpowiedzialny za moduł radia.

Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00