Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 22-09-2018, 01:25

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Post: 31-12-2017, 16:03 
Offline

Rejestracja: 31-12-2017, 15:52
Posty: 3
Witam wszystkich.
Dali mi służbowego Swifta w wersji Premium Plus. Nie miałem wpływu na to, co firma kupiła, ale nie szkodzi - bardzo fajne auto. Jedyna rzecz, jakiej mi brakuje to nawigacja. Mamy 2017, zaraz 2018 rok i głupio trochę z telefonem przylepionym do szyby jeździć... Wiem, że nawigacja fabryczna występuje w wersji Elegance. Na oko całe urządzenie (tzn. wyświetlacz, oprogramowanie itp.) wygląda identycznie jak u mnie, oglądałem w salonie. Nawet mam slot na kartę SD, na której podobno znajduje się oprogramowanie do nawigacji. Tak twierdził sprzedawca, nie wiem, czy to prawda.

No i pytanie takie - czy jest jakiś sposób na dołożenie nawigacji do Premium Plusa? Niestety sprzedawca nie wiedział. Napisałem do Suzuki, ale na razie bez odpowiedzi - spoko, okres świąteczno-noworoczny, rozumiem, że nikomu się nie chce pierdołami zajmować (pisałem przed świętami) - ale mnie to naprawdę interesuje. Podejrzewam, że opcje są trzy:

1. Zmiana softu urządzenia w ASO, dogranie nawigacji. Opcja na pewno płatna, normalna rzecz.
2. Nagranie nawigacji na kartę SD, włożenie do urządzenia w moim aucie - ciekawe, czy rozpozna i zacznie działać? I mam wątpliwości co do legalności tego rozwiązania. Wolałbym być legalny...
3. Nawigacja z zewnętrznego źródła, tj. telefonu. Próbował może ktoś używać nawigacji za pośrednictwem Android Auto, Mirror Linka lub Apple Car Play? W moim poprzednim służbowym, tzn. w Fiacie niestety nie działało, a szkoda.

Może ktoś już próbował takiej operacji i może podzielić się doświadczeniami? Dzięki z góry i pozdrawiam,
Andrzej.


Na górę
Post: 31-12-2017, 18:37 
Offline

Rejestracja: 22-05-2017, 23:09
Posty: 34
Lokalizacja: Inowrocław
Ktoś już próbował i opinie są 'na nie' w przypadku gdy dysponujesz android autem, mirror linkiem czy innym i-carem. Niby jest nieaktualna, toporna i ogólnie nie warta straty czasu. Ściągnij i zainstaluj AA którego w sklepie Play nie widać (zablokowali nam na Polskę), ale po ręcznym ściągnięciu wszystko śmiga (https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/). Jeśli nie podejdzie, to nawigacja Suzuki jest do wyrwania na ebay/allegro i ponoć gdzieś torrent'ach (no i oczywiście w salonie 8) ).


Na górę
Post: 31-12-2017, 19:32 
Offline

Rejestracja: 31-12-2017, 15:52
Posty: 3
Dzięki za szybką odpowiedź.
Chciałbym tylko upewnić się co do detali - czy mam rozumieć, że jeśli kupię coś takiego:

http://allegro.pl/suzuki-aktualizacja-m ... 20269.html

lub

https://www.ebay.co.uk/itm/GENUINE-SUZU ... 2286164449

(to nie reklama, linki wziąłem pierwsze z brzegu)

i wsadzę taką kartę do mojego urządzenia, to zacznie działać nawigacja?

Tak dla stuprocentowej pewności wrzucam jeszcze fotkę wnętrza auta identycznego jak moje, w celach poglądowych (spoiler niestety nie działa, żeby ukryć zdjęcie). Widać wyraźnie gniazdo na kartę SD.

Obrazek

Jakby faktycznie zadziałało, to byłoby super. Wtedy podarowałbym sobie Android Auto, bo po co bawić się w protezy?


Na górę
Post: 01-01-2018, 00:33 
Offline

Rejestracja: 01-07-2017, 16:19
Posty: 9
https://www.otomoto.pl/oferta/suzuki-sw ... zpGPx.html

Ktos sprzedaje swifta premium plus CVT z działającą nawigacją (widać na zdjęciach). Moze zapytaj wystawiajacego


Na górę
Post: 01-01-2018, 01:28 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03-08-2006, 11:13
Posty: 10819
Lokalizacja: CB - CIN - CT
Powinno działać.
Nawigacja jest na karcie, a całą resztę masz w stacji multimedialnej.


Na górę
Post: 01-01-2018, 19:46 
Offline

Rejestracja: 22-05-2017, 23:09
Posty: 34
Lokalizacja: Inowrocław
qwsazx pisze:
Jakby faktycznie zadziałało, to byłoby super. Wtedy podarowałbym sobie Android Auto, bo po co bawić się w protezy?

To żadna proteza. AA bazuje na nawigacji online googla i nie ma nic lepszego na rynku do omijania korków, aczkolwiek jeśli
chcesz spróbować offline od Suzki, karty SD z linków powinny zadziałać. Jak już kupisz i przetestujesz to zdaj relację - może się komuś przyda w przyszłości. 8)


Na górę
Post: 01-01-2018, 21:17 
Offline

Rejestracja: 29-07-2017, 21:16
Posty: 17
Android auto z mapami googla jest miliony razy lepszy od fabrycznej nawigację. Masa pełną bazę adresów o przede wszystkim widzisz korki i czasami zamknięte drogi.
Fabryczna działa dość wolno a i adres na AA wpiszesz dużo szybciej.
Kolejny plus to taki że i tak pewnie podłączasz telefonu do usb żeby się ładował więc masz od razu wszytko załatwione.
Jutro jak dam radę to może nagram film żebyś zobaczył jak to wygląda.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: 02-01-2018, 23:53 
Offline

Rejestracja: 27-11-2017, 08:49
Posty: 31
Lokalizacja: Wrocław
qwsazx pisze:
No i pytanie takie - czy jest jakiś sposób na dołożenie nawigacji do Premium Plusa? Niestety sprzedawca nie wiedział...

Nie wiedział ? Raczej nie chciał powiedzieć :)

Opcja 2 będzie działać - karta z ebaya. Działa w Vitarach, S-Crossach, to i pewnie w Swifcie będzie działać.
Na przykład: viewtopic.php?f=70&t=12218&start=1378

Wśród tych ofert jest (przynajmniej kiedyś była) jakaś z Polski, najciekawsze, że akurat nie na polskim ebayu


A przy tej opcji:
Cytuj:
1. Zmiana softu urządzenia w ASO, dogranie nawigacji. Opcja na pewno płatna, normalna rzecz.

... nie będzie żadnej zmiany softu. Po prostu sprzedadzą ci taką samą kartę, ale w ładnym pudełeczku i z instrukcją. Zdaje się, że za 1200 PLN


--
pozdr
janku


Na górę
Post: 03-01-2018, 10:55 
Offline

Rejestracja: 10-01-2016, 17:21
Posty: 172
Do Swifta Premium Plus wystarczy wsadzić kartę z nawigacją z Swifta/Vitary i działa bez problemu. Sprawdzałem wkładając kartę z mapami z 2014 roku i chodziło OK. Oczywiście nawigacja z AA jest lepsza ale co kto woli.

_________________
Vitara II 1.4 AllGrip AT
Swift V 1.2 CVT


Na górę
Post: 09-01-2018, 21:34 
Offline

Rejestracja: 31-12-2017, 15:52
Posty: 3
Pora na podsumowanie.

Kupiłem kartę, włożyłem w gniazdo - działa od razu po włączeniu bez żadnych dodatkowych zabiegów.

Fajnie :)

Pobawię się jeszcze mapami Google'a przez Android Auto - nie bardzo ogarniam temat, bo nigdy tego nie robiłem (tzn. robiłem w poprzednim aucie, ale nie zadziałało). Zobaczymy co wyjdzie.

Dziękuję wszystkim za pomoc!


Na górę
Post: 09-01-2018, 22:03 
Offline
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 03-08-2006, 11:13
Posty: 10819
Lokalizacja: CB - CIN - CT
A propos - karty z nowymi mapami (2016) chodzą w internetach już po ok. 300 zł.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl