Suzuki Klub Polska - Forum Dyskusyjne - www.suzukiklub.pl

Forum dyskusyjne dla użytkowników samochodów marki Suzuki.
Dzisiaj jest 22-05-2019, 20:01

Strefa czasowa UTC+01:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: 05-12-2018, 18:23 
Offline

Rejestracja: 10-10-2018, 20:19
Posty: 7
Witam
Moje Suzuki Swift mk7 1.3ddis z 2011 roku nie jest garażowane. I teraz po pierwszych mrozach auto jak odpalało to paliło na jeden gar dopiero jak się nagrzało to było ok wyskoczył błąd check engine jak się rozgrzał pojechałem do mechanika żeby podłączył kompa i usunął błąd ikonka znikła. Dziś znowu się pojawiła i przy tym silnik nie ma mocy do 3 tys obrotów jak się je rozbuja auto idzie ładnie jakby dostało kopa. Sam nie wiem co to może być najpierw myślałem że to zła mieszanka paliwowa ale chyba nie nawet wymieniłem filtr paliwa ale problem nie znikł. Co to może być ? Na kompie błąd wyskoczył coś czujnik kontroli spalin ale nie wiem czy to ma związek. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje pozdrawiam


Na górę
Post: 05-12-2018, 19:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08-12-2017, 21:12
Posty: 79
w sytuacji mrozów (szczególnie po okresie wilgoci) często "mszczą" się zaniedbania codzienności... wychodzi słaby akumulator, niesprawne przewody zapłonowe, jakies słabe połaczenia z wilgocia, kondycja swiec, układ paliwow (filtr itd). Trzeba to przejrzec... wyeliminować rzeczy (niektóre mogły byc wymieniane niedawo więc teoretycznie nie sa przczyną) które się da i naprawic to co zostanie


Na górę
Post: 05-12-2018, 20:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21-08-2018, 20:14
Posty: 115
Lokalizacja: Śląsk
Suzuki: Swift '18
Lcfr pisze:
niesprawne przewody zapłonowe, jakies słabe połaczenia z wilgocia, kondycja swiec


Kolega ma silnik wysokoprężny...

Nie znam się na tym silniku (tylko tyle, że jest fiatowski), ale wygląda na to, że jest tam filtr cząstek stałych (DPF) i pewnie się przypchał. Przejedź się po autostradzie przynajmniej kilkadziesiąt kilometrów z wysokimi obratami i sprawdź, czy pomogło.

Z tymi cylindrami, to pewnie na tym niepracującym cylindrze świeca żarowa nie działa prawidłowo.

_________________
1997 Suzuki Swift 1.3 GLX - był
2014 Suzuki Swift Premium - był
2018 Suzuki Swift 1.2 Elegance - jest


Na górę
Post: 06-12-2018, 12:55 
Offline

Rejestracja: 09-10-2018, 13:09
Posty: 29
Suzuki: Swift 1.3
Sprawdź świece żarowe w pierwszej kolejności. Do zbiornika wlej ulepszacz do diesla bo może być jakaś woda. Potem bym sprawdził przewody zapłonowe.


Na górę
Post: 06-12-2018, 22:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08-12-2017, 21:12
Posty: 79
dawidk pisze:
Lcfr pisze:
niesprawne przewody zapłonowe, jakies słabe połaczenia z wilgocia, kondycja swiec


Kolega ma silnik wysokoprężny...

zauważyłem...

i nadal podtrzymuje swoja opinię - może nieprecyzyjnie sie wyraziłem z przewodami zapłonowymi (rozumiem, że chodzi o inną nazwe) ale cała reszta i tak pasuje i to dokładnie miałem na myśli...
zresztą własnie w dizlu jeżeli chodzi o chłody to takie sprawy maja spore znaczenie - pierwszy lepszy (gorszy? :) poradnik z yutuba o tym prawi https://www.youtube.com/watch?v=dMs57lqAOSQ


Na górę
Post: 07-12-2018, 08:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 21-08-2018, 20:14
Posty: 115
Lokalizacja: Śląsk
Suzuki: Swift '18
Źle zinterpretowałem. Wybacz :ok:

_________________
1997 Suzuki Swift 1.3 GLX - był
2014 Suzuki Swift Premium - był
2018 Suzuki Swift 1.2 Elegance - jest


Na górę
Post: 05-02-2019, 21:53 
Offline

Rejestracja: 07-05-2018, 16:50
Posty: 30
Suzuki: swift
Do autora.
Poradziłeś sobie z problemem? Napisz co jest grane bo w przyszłości się to komuś może przydać. Strasznie denerwujące jest jak mam jakiś problem i ktoś miał podobny ale oczywiście rok później temat umarł a autor znikł zamiast napisać co było przyczyną. W Audi tak miałem, każdy pisał o problemie ale nikt go nie rozwiązał a dowiedziałem się że to prosta sprawa dopiero jak sprzedałem bo kupujący się dobrze znał


Na górę
Post: 10-03-2019, 11:51 
Offline

Rejestracja: 10-10-2018, 20:19
Posty: 7
Wymienilem filtr paliwa i tankuje rope juz tylko na najwiekszych stacjach i problem zniknal


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+01:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl